Neprocenjiva gradska zelenila – 126. Kritična masa

126. kritična masa bara reva krnjača beograd

2022. godina je sa sobom donela mnogo uzbuđenja, i ne previše iznenađenja kada su u pitanju gradski ekosistemi. Umesto oslobađanja javnog prostora za zelenilo i biciklizam – najodrživiji način gradskog transporta, zvaničnici su se dali na ukidanje biciklističkih staza, nastavili seču zelenila pre svega u Zemunu i na Bežanijskoj kosi, i obećali da će zelene džepove Beograda pretvoriti u parkinge.

Međutim, jedna zelena površina koja je uspešno odolela uništavanju jeste bara Reva, neprocenjiva zelena oaza na samo 4-5km od centra Beograda, koja je opstala isključivo zahvaljujući upornosti i hrabrosti lokalaca, a onda i drugih aktivista i aktivistkinja, javnih ličnosti i organizacija za zaštitu životne sredine.

Iako postoje mnoga obećanja za izgradnju bici staze preko Pančevačkog mosta gde prolazi Eurovelo biciklistička ruta, prilaz levoj obali je već godinama nebezbedan, a građani i građanke koji bi svakodnevno mogli koristiti bicikl kao prevozno sredstvo od leve obale do centra i obrnuto su sprečeni da bezbedno koriste najodrživiji vid transporta.

126. Kritična masa poziva sve građane i građanke Beograda da pred Dan rada, proslavimo sve ljude koji se bore za zaštitu životne sredine i za bolju budućnost Beograda i odbranu zelenila, neophodnog za opstanak svih gradskih ekosistema. Jedni od njih su i naši prijatelji iz udruženja Bela Čaplja koje ćete imati priliku da upoznate posle Kritične mase.

Počinjemo sa Trga Nikole Pašića, i prolazićemo pored važnih zelenih džepova grada koji su neophodni za gradske ekosisteme i završavamo Kritičnu masu na bari Reva.
Na kraju kritične mase, obratiće nam se udruženje građana Bela čaplja, koji će nam reći na koje sve načine su nastavili da se bore za Revu, a nadamo se da će nam se pridružiti i autorka “Divlji Beograd” stranice, koja se bavi ukazivanjem da je grad više od ljudi.

Posle kritične mase, imaćemo malu akciju čišćenja i piknik na otvorenom, te ste dobrodošli da ponesete piće i hranu i dobru volju.

Napomena: Piknik će trajati oko sat vremena, i imaćete priliku da se vratite nazad u centar preko Pančevačkog mosta zajedno sa organizatorima i organizatorkama, uz pratnju redara, jer zajedno smo bezbedniji.

Vidimo se u subotu, 30.04. u 14:30h na Trgu Nikole Pašića

FB event: https://www.facebook.com/events/294057579560121

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/39126418

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB