Četiri godine je prošlo od akcije Bus plus – bajs minus, evo rezultata

Bajs minus kartice performans Beograd Ulice za bicikliste bicikl

Pre skoro četiri godine (2019)  izveli smo akciju/ performans Bus plus – bajs minus ispred zgrade Starog dvora, odnosno gradske skupštine.  Povod je bila odluka gradskih i republičkih vlasti, tačnije tadašnjeg gradskog menadžera Gorana Vesića i ministra finansija Siniše malog da donesu mišljenje po kome je bilo obavezno pravdanje troškova prevoza sa računima za prevoz ili za potrošeno gorivo.

Ovo mišljenje, iako nije bilo u skladu sa važećim zakonom, stvorilo je veliki posao knjigovođama ali i maltretiranje zaposlenima, jer su morali da se dovijaju da skupljaju račune da bi pravdali troškove prevoza i dobili novac za prevoz koji im sleduje po zakonu. Naravno, ministar i gradski menadžer nisu mislili na pešake i bicikliste kada su donosili propis, jer su se vodili prvenstveno logikom da će pravdanjem troškova  uspeti da nateraju građane da plaćaju javni prevoz u Beogradu.

Tada smo jasno rekli da pomenuti propis neće dovesti do povećanja naplate gradskog prevoza, pre svega u Beogradu, već će samo stvoriti dodatni posao i troškove firmama i knjigovođama. Dodatno, u javnost je poslata pogrešna poruka da ako pešačite i vozite bicikl na posao, društvu niste bitni i nemate pravo na naknadu troškova prevoza.

I konačno, gotovo u tišini, ova odredba je od samog Ministarstva finansija stavljena van snage pod obrazloženjem koje možete pročitati na ovom linku, kao i na sajtu Politike zatim. Iako nas raduje ova mala pobeda za pešake i bicikliste, smatramo da posao nije gotov. Cene gradskog prevoza, koji je “stariji brat” biciklista i pešaka u borbi protiv gužvi i zagađenja su i dalje preskupe za većinu građana, koji zbog toga izbegavaju da ih plaćaju. Smatramo da javni prevoz treba da se finansira direktno iz budžeta,  odnosno da novac namenjen za mesečne troškove prevoza treba direktno od poslodavaca treba da ide u gradsku kasu, a da naplata karata treba da bude orijentisana isključivo ka pojedinačnim,  dnevnim ili nedeljnim  kartama za posetioce Beograda.

Leave a Reply