Od urbanih šuma i bicikala, do naoružanih komunalnih policajaca i robota-čistača ulica

Obećanja biciklistima pred lokalne izbore

 

Lokalni izbori u Francuskoj biće u martu, a u trci do značajnog posla gradonačelnika Pariza za sada je pet glavnih kandidata:

An Idalgo, Socijalistička partija

Izabrana 2014. godine, aktuelna gradonačelnica je pred izbore povećala ulog u svojoj igri na “zelenu”, proekološku politiku, obećavši da je “okolina postolje njenog projekta”. Čini se da joj se to zasad isplatilo, jer ankete su je postavile kao vodeću među kandidatima, pošto se očekuje da će na izborima prikupiti oko četvrtine glasova. Tokom svog prvog, sadašnjeg mandata, Idalgo je uložila mnogo truda u svoj dugoročni plan da Pariz pretvori u “prestonicu biciklista“.

Ako pobedi u martu, obećala je da će Pariz “učiniti 100 odsto biciklističkim”, prilagođavajući svaku ulicu u gradu biciklima do 2024. godine – na vreme za Olimpijske igre u Parizu. To znači više biciklističkih staza i još više ograničenja za automobile. Idalgo je obećala i da će zasaditi 170.000 stabala drveća i napraviti pet “gradskih šuma” za ​​šest godina, ukinuti 60.000 parking-mesta i stvoriti poljoprivrednu zadrugu da bi olakšala i skratila svakodnevno dostavljanje organske hrane glavnom gradu. Tu je i dalje njeno obećanje da će Sena i Kanal Sen-Marten do 2024. godine postati pogodni za plivanje.

Slogan: “Pariz kao zajednički”


 

Rašida Dati, Republikanci

Ta kandidatkinja desnice, po anketama je na drugom mestu među favoritima.

Ključne reči za njenu viziju Pariza su “sigurnost, čistoća i porodica”. Ranije je rekla da želi da osnuje naoružanu komunalnu policiju, povećavajući sadašnji broj komunalnih policajaca sa 2.900 na 3.400. Želi i da poveća nadzor javnih zgrada postavljanjem čak 4.000 nadzornih kamera (sada ih je 1.360). Dati je obećala da će se “boriti protiv dizela (ali ne i protiv automobila)” i očistiti dve velike pariske šume Bua d Vensan i Bua d Bolonj. Najavila je mogućnost da Parižani preispitaju gradsku “šemu mobilnosti”, pomenuvši obale reke Sene koje je gradonačelnica Idalgo već pretvorila u “pešačku zonu”.

Slogan: “Dati za Pariz


 

Anjes Buzan, stranka Republika u maršu

Buzan želi da se usredsredi na “sigurnost, čistoću i okolinu”. I ona planira da stvori naoružanu jedinicu komunalne policije. Podržala je plan da se grad očisti zapošljavanjem “upravnika ulica” u celom gradu. Buzan planira da privatizuje sistem za odnošenje smeća i “udvostruči količinu otpada koji se može reciklirati” (sada: 20 procenata). Obećala je da neće podizati porez.

Slogan: “Zajedno za Pariz


 

David Beliar, stranka “Evropa, Ekologija, Zeleni”

Ako bude izabran, kaže da će okolinu sada 300 najzagađenijih škola u gradu pretvoriti u “pešačke zone” i ozeleneti; da će administartivno zaustaviti rast kirija kao u Berlinu; da će uvesti moratorijum na razvoj industrije u gradu; da će posaditi 100.000 stabala drveća (mimo parkova i bašta); da će tramvajskom prugom povezati železničke stanice Monparnas, Osterlic, Gar d Lion i Gar del’Est. Takođe je rekao da planira da “oslobodi” Pariz automobila i pretvori ga u “grad bicikala” – uključujući i kružni periferijski autoput oko glavnog grada.

Slogan: “Ekologija za Pariz


 

Sedrik Vilani, nezavisni kandidat

Rekao je da će biti “prvi zeleni gradonačelnik” Pariza, što namerava da uradi kroz investicioni plan od pet milijardi evra. Njegov program uključuje upotrebu veštačke inteligencije za čišćenje ulica Pariza i pretvaranje svih obala Sene celom dužinom u “gradsku promenadu”. Vilani takođe namerava da postavi kamere po celom gradu da bi “saobraćaj bio tečniji”, tako što bi se na osnovu toga predviđalo gde će nastati zagušenje i tako što bi se stalno uskladjivao rad semafora. Kao i Dati i Buzan, i on želi da stvori komunalnu policiju (odredio je broj policajaca na 4.500)
Vilani je obećao i da će se boriti protiv socijalnih nejednakosti i to jačanjem prosvete.

Slogan: “Novi Pariz

 

 

Izvor: The local

Leave a Reply