Samo ne autom i Parking Day 2019

Samo ne autom 2019 plakat Jachim

Da li ste spremni za novi izazov Samo ne autom? Vozimo bajs do posla i nazad!

Takmičenje će se održati u petak 20.09.2019 tokom celog dana, zaključno sa 23.59 h i do tad nam možete slati rezultate vožnji . Ove godine vašu vožnju do posla i nazad ćete beležiti preko aplikacije Strava, za mobilne telefone, a nakon toga ćete nam ih slati u vidu linka ili printskrina na mejl ulicezabicikliste@gmail.com. Aplikaciju možete skinuti ovde: https://www.strava.com/mobile

Prvih pet takmičara sa najvećom pređenom kilometražom dobiće nagrade koje će biti podeljene na Kritičnoj masi.

U okviru akcije Samo ne autom svi oni koji taj dan, u petak 20.09. idu biciklom na posao, mogu u povratku da svrate na osveženje, kafu i slatkiše na manifestaciju Parking day koja će se održati u ulici Kraljevića Marka br.4, od 16 do 19h, ispred kulturnog centra Magacin na skvotovanom parking mestu. Za učesnike Samo ne autom i prijatelje UG Ulice za bicikliste spremamo osveženje, slatkiše, slaniše i muziku. Bitno je da taj dan na posao ne idete autom, već biciklom, peške ili javnim prevozom.

Manifestacija Parking day održava se širom planete tokom Nedelje mobilnosti i pokazuje nam kako se parking prostor može iskoristiti bolje od mesta za ostavljanje četvorotočkaša.
Iako gradski čelnici već deceniju ponavljaju kako “Beogradu nedostaje 10.000” parking mesta, sa druge strane svi zanemaruju činjenicu da ta parking mesta plaćamo svi, time što ostajemo bez trotoara, parkova, igrališta za decu i prostora za sport i razonodu, dok ceo centar grada postaje ogromno toplotno ostrvo zbog viška asfalta. Ovom akcijom Ulice za bicikliste ukazuju da je parkinge potrebno graditi pod zemljom, i da cena parkiranja treba da bude komercijalna, a ne socijalna kategorija.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB