TRIBINA: URBANA MOBILNOST IZ UGLA ŽENA – IZAZOVI I PREPREKE U ODNOSU NA POSTOJEĆE PRAKSE

TRIBINA: URBANA MOBILNOST IZ UGLA ŽENA - IZAZOVI I PREPREKE U ODNOSU NA POSTOJEĆE PRAKSE

Udruženje građana Ulice za bicikliste organizuje tribinu u okviru projekta Zagovaranje za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima II, koji se realizuje uz podršku Fondacije Hajnrih Bel.
Tribina će se održati 25. septembra 2023. godine u Prostoru Miljenko Dereta na adresi Dobračina 55, s početkom u 17:00 časova.

Teme kojima će se baviti tribina:
Da li kretanje žena u gradovima postaje izazov i koliko promišljamo žensku perspektivu kada planiramo grad, ulicu ili park?
U prethodne dve decenije, udeo korisnika javnog prevoza je sa gotovo jednakog učešća muškaraca i žena porastao na 60% u korist žena, uglavnom jer su muškarci češće za volanom, što je obrazac koji je sličan u svim većim gradovima Evrope. Žene, za razliku od muškaraca, obavljaju na dnevnom nivou više kraćih kretanja. Ipak, još uvek su retki gradovi i sredine koje uzimaju ovu perspektivu u obzir. U gradovima u kojima je bicikl ravnopravno sredstvo transporta, odnos muškaraca i žena na biciklu je 1:1, dok je u sredinama gde je okruženje nebezbedno taj odnos 4:1.

Naše sagovornice govoriće o svojim iskustvima u saobraćaju, javnom prevozu, kretanju na biciklu ali i korišćenju bicikla kao sredstva za rad. Razgovaraćemo i o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Razgovor će moderirati Smiljana Popov, novinarka, a njene sagovornice će biti:
1. Dr Jelena Jerinić – profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i narodna poslanica
2. Mina Aleksić – predsednica udruženja Prostor
3. Maša Elezović – menadžerka regionalnog ženskog programa u Trag fondaciji
4. Jelena Živković – studentkinja i dostavljačica

Udruženje građana Ulice za bicikliste od svog osnivanja 2011. godine posvećeno je podizanju svesti o ravnopravnom učešću vozača bicikla u urbanom saobraćaju i održivom planiranju gradova za ljude, a ne samo za automobile. Menjamo politiku urbanog razvoja kako bi Beograd bio prilagođen pešacima, alternativnom saobraćaju i biciklističkoj infrastrukturi u granicama grada.

Tribina je otvorenog tipa i svako koga interesuje ova tema dobrodošao je na razgovor. Za one koji su sprečeni da prisustvuju tribini uživo, biće obezbeđen prenos preko društvenih mreža, a linkovi će biti postavljeni ovde najkasnije 15 minuta pre početka tribine.

Leave a Reply